søndag 11. april 2010

Valgkampen er i gang

Den 4 uker lange valgkampen er i gang etter at Gordon Brown tirsdag denne uka annonserte at det britiske valget vil holdes torsdag 6. mai. Den første uka med valgkamp har vært preget av lite politisk innhold og av tre partiledere - Brown (Labour), David Cameron (de konservative) og Nick Clegg (Liberaldemokratene) - som sparker mot hverandre. Alle partilederne er svært forsiktige når det gjelder å komme med valgløfter.

Meningsmålingene er en av grunnene til dette. Målinger publiseres nå daglig og enda leder de konservative med mellom 4 og 9 prosent. Disse marginene betyr nesten dødt løp mellom Labour og de konservative, de eneste to partiene som kjemper om makten. Men i og med at det ligger an til å bli et tett løp mellom de to store partiene, er Clegg foreløpig jokeren. Skulle valgresultatet føre til det vi kaller et "hung parliament", et underhus uten at ett parti har flertall, kan lederen for det partiet som blir størst vende seg til Clegg for å få til en koalisjonsregjering med Liberaldemokratene. For ikke å foregripe begivenhetenes gang, har Clegg enda ikke sagt hvem han eventuelt vil støtte. Gjør han det, vil hans parti bli offer for taktisk stemmegiving og det er det bare han som vil tape på. Så her bør kortene holdes så tett til brystet som mulig.

Nytt ved dette valget er tv-debattene som Storbritannia ikke har hatt tidligere. Vi er vant til dem fra Norge og naturlig nok USA, men for britene vil dette bli en ny begivenhet. Det skal holdes 3 tv-debatter på forskjellige steder i landet og med tre forskjellige temaer. For de velgerne som ikke følger valgkampen så nøye, kan disse debattene være avgjørende.

Temperaturen vil helt sikkert øke etter hvert som dagene går. Neste uke kommer partiprogrammene, ikke som fullverdige svar på hva partiene vil gjøre i regjering, men som en indikasjon på hvilken retning de vil gå i.

Kanskje er det de gode spørsmålene som vil avgjøre valget, slik kommentator Andrew Rawnsley diskuterer i dagens The Observer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar