tirsdag 20. april 2010

LibDem-Lab koalisjon?

Nick Clegg
De fleste som stemmer LibDem vil ha en koalisjon med Labour hvis de måtte velge mellom Labour og de konervative i tilfellet et "hung Parliament". Det viser en meningsmåling gjengitt i avisa The Independent. Av de spurte, sier 46 prosent at de ønsker samarbeid i retning Brown, mens 31 prosent ønsker at partiet skal se i retning Cameron.

Dette er forsåvidt både overraskende og ikke overraskende. Det har tradisjonelt vært et tettere samarbeid mellom LibDem og Labour enn med de konservative. Under den tidligere LibDem lederen Charles Kennedy (han før Ming Campbell) var partiet mer til venstre enn de er i dag. I Skottland og Wales har de to partiene hatt relativt tette samarbeider etter desentralisering av makt som ble gjennomført på slutten av 90-tallet. Nå skal det sies at valgsystemet er annerledes til det skottske parlamentet og den walisiske folkeforsamlingen, men der ble samarbeidet mellom LibDem og Labour ansett som et effektivt samarbeid for å holde toriene ute. Det er likevel også litt overraskende for LibDem har gang på gang uttrykt at de ikke ønkser å velge side i en eventuell koalisjonsregjering før resultater er klart.

Men da ser kanskje velgerne enda sånn på partie:. at en stemme til dem like mye en stemme til Labour. Nokså mye i den retning Cameron nå argumenterer. Men Clegg har posisjonert partiet noe annerlederes enn forgjengeren Kennedy. Det ligger nå mer i midten enn på lenge, selv om alle tre egentlig ligger i midten. Men målingen kan gi inntrykk av at velgerne enda henger etter. Det kan bli skadelig på valgdagen.

For Cameron har "change"-budskapet fått seg en liten knekk. Det var jo først og fremst rettet mot et slitent Labour. Men når LibDem nå seiler inn fra siden, er det Clegg som virkelig representerer "change". Så nå er det han som begynner å bruke dette slagordet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar