søndag 25. april 2010

Skatter og avgifter

En introduksjon til britisk politikk. Kan bestilles på - http://www.fagbokforlaget.no/?isbn=978-82-450-0509-7

------------------------------------

Siden det er inngangen til økonomi-uka, sitter jeg her og funderer på et par ting i forbindelse med partienes statte- og avgiftspolitikk relatert til det store økonomiske bilde. Britene har en gjeld på svimlende 167 milliarder pund og det er små tegn til bedring. Partiene snakker om gjelda, de snakker om kutt i forbruket og de snakker om rettferdig skattepolitikk, men ingen av partiprogrammene sier noe om økning av skattenivået. Hvordan skal skal den nye britiske regjeringen kunne unngå å heve skattene som en del av gjeldssaneringen?


Selvsagt er det ikke populært å gå inn for å heve skattene i et valgmanifest. Det sier seg selv at det ikke er den store velgervinneren. Men det er mye ullenhet, og det er taktisk ullenhet, spesielt nå som partiene ligger så likt bare halvannen uke før valget.

Labour har tredje gang på rad sagt at de ikke vil heve inntektsskatten. Det var populært både i 1997, 2001 og 2005. Likevel brøt Labour sitt eget prinsipp da de innførte en toppskatt - 50 pence per pund - på inntekter over 150 000 pund. Det var populært hos opinionen. Men denne gangen, atlså ingen inntektsskatt for middelklassen. Og heller ingen progressiv skattepolitikk, ser det ut til. I tillegg kommer en økning i folketrygden, noe som i følge finansminister Alistair Darling vil skape flere arbeidsplasser og dermed sunnere økonomi. Dette blir selvsagt avvist av toriene, som konsentrerer seg om kutt i forbruk, men vil også innføre sine klassiske skattekutt. Diverse utregninger sier at Cameron vil kutte vesentlig mer i skattenivået enn hans forgjenger Michael Howard i 2005.

LibDem ønsker en mer rettferdig skattepolitikk, men ingen økning i innteksskatten der heller. Men Clegg ønsker å ta bort skatt fra dem med lave inntekter. Han vil at alle som tjener inntil 100 000 pund skal slippe skatt. Et dristig og fornuftig trekk.

Ingen av partiene har utelukket en økning i momsen. Men det er en snikskatt som hver gang det skjer, rammer de svakeste husholdningene mye mer enn de på midten og toppen av stigen.
Ingen forventer at partiene skal bli klarere på dette punktet i dagene som kommer. Partiene vil helst sikkert angripe de skjulte skattene til motstanderne - de såkalte "stealth taxes". For de skattene er selvsagt skatter som et hvert parti ønsker å holde så langt nede i argumentene sine som mulig. De jobber etter mantraet - "hva velgerne ikke ser, har de ikke vondt av å forbli uvitende om."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar