fredag 30. april 2010

Debatten, dagen derpå


I alle meningsmålinger offentliggjort etter gårsdagens tv-debatt vant Cameron ganske klart. Brown tapte igjen, og Clegg nådde ikke helt opp der hvor han var sist, og gangen før. Men jeg synes det var ganske jevnt, uten en helt klar vinner. Og jeg synes, i motsetning til målingene, at Cameron tapte. Han fremsto som anstrengt og anmasende med et noe forknytt ansiktsuttrykk. Han virket usikker på hvordan han skulle forsvare seg mot angrep, og det så ut til at han ikke var sikker på hvor motstanderen var.

Men hvorfor vant han likevel på målingene rett etter debatten? Jo, for her er det en del psykologi. Debattresultatet gjenspeilte denne gangen mye mer av trenden i de generelle målingene. De som har bestemt for å stemme konservativt mener da også at Cameron vant debatten, for å rettferdiggjøre sitt eget foreløpige valg. I tillegg er mange meningsmålinger tilknyttet konservative aviser som naturlig nok har Cameron først, nesten uansett. Så en velger ser antagelig debatten i går mer i lys av sitt endelig valg 6. mai enn hun ser og vurderer debatten som en uavhengig hendelse.

Clegg nådde ikke helt opp til sine egne tidligere høyder i går. Han var til tider god, men ble for lenge klemt mellom de to andre. Det var klare huller i immigrasjonspolitikken til LibDem, noe seerne så. Brown klarte seg ikke dårlig, men ble igjen taper. Og det er kanskje like mye fordi det forventes at han skal tape. Det er en opplyst sannhet, derfor går det i oppfyllelse. Men jeg synes Brown hadde mange gode sekvenser. Han hadde mange gode formuleringer, men kunne kanskje i enda større grad spilt på sin vikige internasjonale rolle og anerkjennelse.

Siste uka med valgkamp er i gang, og i dag entrer Tony Blair scenen for Labour. Muligens i et desperat forsøk på redde stumpene, men kanksje også for å få fokus litt bort fra en hardt prøvet Brown. Endring av fokus hjelper, og Blair skal nå drive valgkamp den siste uka i marginale kretser for å prøve å sikre seier der. Akkurat det skulle vært gjort litt før og ikke rett etter Brown tappet seg ut. Da blir det antagelig enda synligere hvor udugelig Brown er slike situasjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar