lørdag 24. april 2010

Økonomien








Er Brown den beste til å styre Storbritannias økonomi i fremtida?




De fleste parlamentsvalg blir avgjort på økonomien. Det var én av grunnene til at de konservative styrte så mange år i det forrrige århundert, de fikk tillitt fordi de kunne forvalte landets økonomi på en forsvarlig måte. Labour ble alltid anklaget for å bruke for mye statlige penger, og det var ikke før i 1997 de fikk mandatet til å styre. Da hadde Labour modernisert, og Blair ble ansett som én som kunne få landet økonomisk på fote igjen etter vanskelige år under John Major og de konservative på tidlig 90-tall.

Denne gangen er økonomien kanskje viktigere enn noen gang før. Storbritannia ble hardt rammet av finanskrisen og landet har opparbeidet seg en enorm gjeld. Brown, som var finansminister de ti årene under Blair (1997-2007), har siden krisen satt inn fått mye kritikk for Labours håndteringen av økonomien i de gode årene på 90-tallet - at ikke mer penger ble satrt av da alt pekte oppover. At ikke de fikset taket da solen skinte, men ventet til regnet kom, og da var det for sent.

Men Brown har klart å snu tendensen. Pilene peker igjen i riktig retning, om enn ikke så mye og så fort som en kunne ønske. Likevel har Brown godt rykte på seg for å ha trygge hender på økonomien. Han var raskt ute med internasjonale tiltak og inspirerte mange kolleger i andre land til å treffe riktige tiltak.

I uka som kommer vil mye av valgkampen dreie seg om økonomi. Den tredje og siste tv-debatten til torsdag handler om økonomi, og i dagene som kommer vil alle de tre store partiene argumentere for at nettopp de i har den beste løsningen for landet. De negative kampanjene vil florere - Cameron vil angripe Brown med å si at Labour er inkompetente til å få britene helskinnet ut av denne krisen. Brown vil si at landet ikke trenger en novise som ikke har noen som helst erfaring, enten med økonomistyring generelt eller med regjeringsabried spesielt. Clegg vil få mange granskene spørsmål på LibDems regnestykker. I hvilken grad vil den virkelige novisen kunne klare seg? Clegg har i alle fall en meget kompetent finanspolitisk talsmann i Vince Cable, ansett i Storbritannia som kanskje den fremste potensielle kansleren.

Det bygger seg altså mot siste debatt og de siste halvannen ukene av valgkampen. Knivene kvesses, og alle de tre partilederne forbereder seg på oppløpsiden. Hvem når frem med budskapet sitt på den beste måten? Og hvordan skal landets enorme gjeld balanseres mot økonomisk vekst og sysselsetning?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar