onsdag 28. april 2010

Slutten for topartisystemet?


Med den enorme fremgangen til LibDem er det flere konstitusjonelle eksperter i Storbritannia som nå begynner å snakke om slutten for det tradisjonelle topartisystemet. Med tre jevnstore partier, kan det først presse seg frem moderate valgreformer, så mer radikale, som i britenes tilfelle vil være forholdstallsvalg. Det systemet kjenner vi fra Norge. Topartisystemet har utviklet seg som et resultat av valgordningen - simpelt flertall i enkeltmannskretser - og gir da bare regjeringsmulighet for de konservative eller Labour. Dette systemet produserer som regel sterke flertallsregjeringer og holder samtidig små partier, ekstreme ytterliggående partier og, frem til nå, LibDem unna den nasjonale arenaen.

Et gammelt politisk ordspråk sier at valg aldri vinnes av opposisjonspartiet, men tapes av regjeringspartiet. Velgerne går trøtt av et parti som har sittet ved makten lenge og stemmer inn opposisjonen ved neste korsvei. Dermed er ofte styrkeforholdet mellom de to partiene avhengig av hverandre, og den enes brød blir den andres død. Popularitet hos den ene kommer da som resultat av upoularitet hos den andre. Historien er full av slike eksempler.

Frem til Cleggmania, var dette scenariet mellom Cameron og Brown. Cameron ledet med mellom 10 og 15 prosent på målingene, og Cameron kunne egentlig sitte med hendene i fanget å iakta Labours økende upopularitet. Cameron trengte ikke å produsere noe særlig politikk, siden han i målingene snodde seg på Browns nedgang. Men så kom debattene, Brown begynte å klamre seg tilbake og Clegg kom for fulle mugger. Det har brakt Cameron mer ut fatning enn Brown, for hans motstander (Brown) ble til motstandere, og det har Cameron taklet dårlig.

Ser vi fire, fem tiår tilbake hadde de to store partiene godt over 90 prosent nasjonal oppslutning. Gradvis har flere og flere velgere begynt å stemme på mindre partier, og nå er det jo bare ca 60 prosent som vil støtte de to store. Det betyr utflatning av stemmegivningen, og denne gangen kan det bli mindre forskjeller på de store og de små partiene enn noen gang før. Blir Clegg og LibDem like store som det nå ligger an til, kan altså velgerne legge opp til at et nytt valgsystem må innføres like fort først som sist. Det kan bety slutten på topartisystemt som vi kjenner det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar