tirsdag 13. april 2010

Tory-programmet



I dag var det Toriene og David Cameron sin tur til å presentere sitt valgprogram. Programmet er en invitasjon til velgerne til å være med å styre landet. Programmet heter "Invitation to Join the Government of Britain" og er trykket i hardcover med en mørkeblå forside kun med tittelen (se bilder). Og etter selve trykksaken å dømme, vitner dette om et godt gammeldags konservativt party. Det minner mer om en salmebok enn et moderne partiprogram. Lanseringen i Battersea, London, var også nøktern, nesten på grensen til det kjedelige. Hva slags image er det toriene vil skape? At Cameron og resten av lederskapet ikke er lettvektere? Eller at partiet enda er lenger til høyre enn det kanskje Cameron liker? Vel, hele lanseringen inkludert programmet ga meg mer et inntrykk av en konservativ organisasjon enn et politisk parti. De konservative er vant til å være i posisjon. De var vest-Europas mest vellykkede parti i hele det 20. århundre, og de finner opposisjonsrollen vanskelig. Det har vi sett i de 13 årene Labour har regjert.

Men innholdet er jo viktigere enn innpakningen. Eller er det det? Cameron ønsket jo tidlig å fremstå som en moderne Blair da han ble partileder i 2005. Men det imaget er noe moderert. Nå må han vise at han er kapabel til å få britene ut av den økonomiske krisen, hvis han blir valgt. Og programmet? Ikke spesielt spenstig ved første øyekast. Hovedbudskapet er at de vil skape et bedre Storbritannia enn Labour uten å bruke mer penger. Men selvsagt med andre disposisjoner. Det lukter litt gammel Tory-ideologi av det hele, gi folk mer frihet til å velge, familien er kjernen i all samfunnsvirksomhet, skattekutt og mindre offentlig bruk av penger.

Dette er et folkets partimanifest, en JFK stil som kan slå tilbake på Cameron selv. Men det er også det mest vågale med hele programmet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar