mandag 12. april 2010

Tid for partiprogrammer


Labour brukte dagen i dag til å lansere sitt partiprogram "A future fair for all". Dette danner grunnlaget for resten av valgkampen og håpet er at deres program skal skal bidra til å sikre Labour sin fjerde valgseier på rad. Husk; Gordon Brown har aldri vunnet et parlamentsvalg, han regjerer på Tony Blairs mandat fra 2005.

Programmet er forskjellig fra de tre foregående, spesielt siden det ikke legger opp til omfattende pengebruk i offentlig sektor. På grunn av den skrale økonmien, lover ikke Labour stort forbruk, men de ønsker ikke kutte dramatisk i offentlige utgifter heller. De maner altså til forsiktighet, selv om de lover å ikke øke inntektsskatten. Dette var også et valgløfte i 1997.

Det andre jeg vil trekke frem her er Browns og Labours ønske om å reformere valgsystemet ved parlamentsvalg. I dag, og ved dette kommende valget, brukes et system som heter simpelt flertall i enkeltmanskretser. Hele Storbritannia (Skottland, Wales, Nord-Irland og England) er delt opp i 650 valgkretser og hver krets sender ett medlem til underhuset - altså 650 seter i underhuset. Det er et system som baserer seg på at vinneren "tar alt" og alle de stemmene som går til tapende kandidater og til partier som ikke former regjering, er såkalt bortkastede. Ved forrige valg i 2005 var ca 70 prosent av alle stemmene bortkastet, og det er naturlig nok ille for demokratiet. Jeg kommer senere tilbake med flere betraktninger om systemet.

For det jeg skulle si nå, er at partiprogrammet til Labour legger opp en folkeavstemning om å innføre et nytt system som heter "alternativ stemmegivning". Det betyr at partiene må ha en liste med kandidater i hver krets slik at innbyggerne i kretsene stemmer på den personen de ønsker fra det partiet de støtter. Nå er det kun én kandidat per parti i hver krets.

Labours programarkitekt er Ed Miliband, og han sier at dette først og fremst er et foriktig program. Han sier Labour ønsker å vise måtehold i en vanskelig tid. Men Brown var offensiv ved lanseringen - han sa Labour er et parti for fremtiden og at de konservative enda er et parti som er forankret i fortiden.

Dagens meningsmålinger viser mellom 6 og 8 prosent forsprang til de konservative. Går en inn i målingene ser en at dette ikke er nok til å danne et rent flertall i underhuset. Da går vi enda i retning av et "hung Parliament" - et underhus uten at ett parti har flertall. Dette kommer jeg også tilbake til.

Så er det den første tv-debatten til torsdag, og før det, blogger jeg litt om de tre partilederne, Brown (Labour), Cameron (konservativ) og Clegg (Liberaldemokratene).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar