torsdag 22. april 2010

Debatt 2


Da er vi snart klare til tv-debatt nr 2, på utenrikspolitikk. Cameron ankom akkurat stedet i Bristol hvor denne debatten skal sendes fra. Han virket litt stiv og nervøs igjen, noe han ikke bør gjøre denne kameraene kommer på. Forrige gang hadde alle store forventninger til Cameron siden han ledet på målingene og siden han var ansett for å være den beste på slike opptredner.

Denne gangen er det likevel en litt annen balanse i debatten. Clegg kom forrige gang inn som utfordreren og kunne angripe de to andre. Denne gangen blir nok fokuset like mye på ham som på Brown og Cameron. Derfor er det Clegg som denne gangen har mer å tape, mens Cameron nok har mer å vinne. Samtidig må Cameron levere denne gangen, slik at de konservative igjen kan få denne luken på målingene. Det trenger de for å bli det største partiet ved valget siden hele valgsystemet i realiteten ikke åpner for et tre-hodet parlament. Brown gjorde det bedre enn forventet og klarer han seg sånn måtelig i dag også, vil han nok ikke tape betydelig terreng på målingene i uka som kommer. Det er også han og Labour avhengige av.

Den første debatten gjorde mye større utslag enn forventet av noen. Clegg kom plutselig frem og fikk vist LibDems politikk og ikke minst seg selv. Den tok de to andre, store partiene, på senga. Valgkampen og strategien tok da en uventet vending, og særlig Cameron har hatt en ganske tam uke. Mye har handlet om Cleggmania og hva han og LibDem eventuelt har å tilby. Derfor blir debatt to, og utfallet på målingene, svært spennende å følge. Kan Clegg holde sin posisjon etter denne debatten? Vil han falle tilbake igjen? Og klarer de to andre mer regjeringsvante partiene igjen å rive til seg initiativet.

Clegg bør være sterk på utenrikspolitikk. Han lider ikke av Europa-fobi slik de konservative gjør. Han ønsker ikke et tettere forhold til USA, men ønsker mer integrering i EU. LibDem var mot krigen i Irak og flagget det for det det var verdt. La oss se hvordan dette går, så kommer jeg tilbake i morra med analysen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar