mandag 26. april 2010

Hung Parliament igjen


Mye har vært sagt og skrevet om mulighetene for et "hung Parliament", et underhus hvor ingen av partiene har rent flertall. Det trengs mer enn 326 seter for å sikre rent flertall. Og denne mandagen ser det ut til at de tre partilederne virkelig begynnner å innse hvordan situasjonen kan bli med et "hung Parliament". For meningsmålingene sier enda et tett løp mellom de tre partiene.

Cameron, som er imot å endre valgordningen, har idag ved gjentatte anledninger advart velgerne om farene i tilfellet et "hung Parliament". De konservative mener en eventuell koalisjonsregjering vil føre til bakromspolitikk - forhandlinger på bakrommet, som igjen vil føre til større avstand mellom folk og politikere. Svakere regjering og dermed svakere økonomi er også blant torienes argumenter. Han sier en stemme til Clegg er en stemme for å fortsette nmed Brown. Det har vært tonen de siste 7-8 dagene.

Brown uttalte i dag at han synes det er umoralsk og arrogant å ta noe på forskudd. Folket må få avsi sin dom først. Dermed vil han ikke si noe om samarbeid før resultatene tilsier at det er nødvendig. Kanskje ikke rart når han nå på de fleste målingene ligger som nummer tre. Andre i Labour har prøvd å jekke ned Clegg som allerede nå begynner å legge føringer for eventuelle samarbeid ved et eventuelt "hung Parliament". Labour-strategene Douglas Alexander og Ed Balls i dag velgerne mot Clegg oppblåshet! Clegg har lenge sagt at han ikke ville snakke om samarbeid før det var en realitet, men har altså begynt å slenge ut en del følere til de andre partiene.

Clegg har sagt at han synes det er urealistisk å samarbeide med Brown hvis han blir nummer tre i nasjonal oppslutning, men dog med flest seter i underhuset. Som nevnt før; det kan bli scenariet når partiene ligger så tett - at den med flest seter bare blir nummer tre på landsbasis. Det synes Clegg er problematisk. Han sa også at en hver samarbeidspartner må bli med LibDem på valgreform, hvis ikke, intet samarbeid.

Dermed er det enda åpent hvor LibDem vil gå. De konservative er i mot reform av valgsystemet, mens Labour fort kan risikere å bli nummer tre nasjonelt, men med flest seter. De to store har i dag prøvd å gjenopprette balansen med to store partier - toriene og Labour, mens Clegg henger der oppe enda, og viser foreløpig ingen tegn til trøtthet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar