
Da pavefølget landet i London i dag, hadde uroen allerede vært i gang i noen dager. Kardinal Walter Kaspers uttalelser om at det å lande på Heathrow av og til kunne minne om å lande i et utviklingsland, har gjort besøket enda mer kontroversielt enn det det på forhånd var. For det var kontroversielt i det sterkt angikansk-protestantiske, nå sekulære, Storbritannia at det hardt prøvede Vatikan-lederskapet skulle besøke landet, og det til og med på offisielt statsbesøk. Det blir det protester og demonstrasjoner av. Paven har nemlig ikke blitt offisielt invitert siden Henrik VIII prøt med den katolske kirken i 1534. Siden den gang utviklet Storbritannia seg til ett av de mest protestantiske landene i Europa, men har i moderne tid blitt ett av Europas mest sekulære.
Og her ligger noe av essensen i kardinal Kaspers uttalelser. Kasper mente sekularisering og modernisering hadde gjort stor skade på det britiske samfunnet. Samtidig kritiserte han den anglikanske kirken som tillater gifte prester, kvinnelige prester og prester som har sex med samme kjønn. Det vil det aldri bli åpnet for slik praksis i den katolske kirke.
For de fleste briter er katolisisme dessverre forbundet med de forferdelige overgrepssakene, det lange og blodige forholdet til katolske Irland og naturligvis det som ikke er en religiøs konflikt, konflikten i Nord-Irland. De siste dagene har meningsmålinger vist at så mange som to-tredjedeler av britene er i mot dette offisielle besøket. I dag har Pave Benedict holdt messe i Glasgow, hvor han også tidligere på dagen traff en delegasjon med protesterende protestanter. Den delegasjonen ble ledet av Ian Paisley, stifter og tildigere leder av både den Frie Presbyritanske kirke i Nord-Irland og det særs anti-katolske partiet det Demokratiske unionistpartiet. Paisley er kjent for sin årelang kamp mot irsk gjenforening, og har i sterke ordelag skjelt Vatikanet ut gang på gang. Skulle gjerne likt å være flue på veggen i en samtale mellom paven og Paisley, selv om noe slikt aldri kommer i stand.
Det er få steder i Europa paven vil få så mye motstand og demonstrasjoner som han nå opplever i Storbritannia. Derfor blir det lenge til et nytt statsbesøk blir arrangert. Det blir i alle fall ikke Dronning Elizabeth II som inviterer. Selv om hun ser ut til å overleve sin sønn, Prins Charles, overlever hun neppe et nytt statsbesøk fra Vatikanstaten.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar